Doet jouw puber mee met rages en modetrends?

Doet jouw puber mee met rages en modetrends?

Als pubers proberen hun eigen identiteit te vinden, zoeken ze vaak manieren om zich te onderscheiden van hun ouders. Ze willen er meer als hun leeftijdsgenoten uitzien. Pubers hebben vaak een bepaalde kleding- en haarstijl of voorkeur voor bepaalde muziek.

Om jongeren heen is een grote industrie ontstaan van websites, radiozenders en reclameboodschappen die deze pubercultuur uitdragen. Als ouder kun je je vervreemd voelen wanneer je puber voor je ogen verandert, bijvoorbeeld door veel piercings te gaan dragen of muziek te luisteren met gewelddadige of andere heftige teksten. Het is soms moeilijk om te bepalen wat je als ouder goed moet vinden en wat niet.

Tip 1

Het is belangrijk dat je aandacht schenkt aan je puber en hem/haar complimenten geeft om te laten blijken dat je hem/haar waardeert. Wees oprecht over de dingen die je aanspreken. Het is belangrijk voor het zelfvertrouwen van je puber dat je achter hem/haar staat.

Tip 2

Toon belangstelling voor de huidige trends. Verdiep je in wat pubers doen, vooral pubers die een jaar of twee ouder zijn dan je eigen kind. Als je bekend bent met de trends, is het soms makkelijker om je eigen puber te begrijpen. Praat met je puber over huidige rages en trends, vraag wat hem of haar er zo in aantrekt, en probeer een felle reactie te vermijden wanneer je wordt geconfronteerd met iets nieuws.

Tip 3

Als je puber vraagt om een piercing, ander kapsel of een bepaald tijdschrift, zeg dan niet onmiddellijk nee. Laat je puber weten dat je bereid bent om het te bespreken. Voor jongeren in deze leeftijd is het belangrijk om te weten dat ze serieus genomen worden.

Probeer situaties te vermijden waarin meteen een beslissing moet worden genomen. Pubers hebben al snel door dat het vooraf niet melden de beste manier is om toestemming te krijgen. Stel daarom bijvoorbeeld de regel in dat er een bepaalde tijd aan een beslissing vooraf moet gaan, zodat je voldoende tijd hebt om het verzoek te overwegen.

Tip 4

Krijg je zo’n verzoek, denk dan na over de voordelen en kosten. Heeft hij/zij er op een of andere manier baat bij? Hoe serieus zijn de bijbehorende risico’s? Spelen kosten een rol en zo ja wie betaalt die? Overtreedt hij/zij met het verzoek bepaalde regels? Ontstaat door het verzoek een nieuwe regel of leidt dit tot conflicten met broers en zussen over wat wel en niet mag? Bespreek dit daarna rustig met je kind.

Tip 5

Het is aan jou als ouder of opvoeder om te beslissen welk gedrag dat verband houdt met rages en trends thuis aanvaardbaar is. Denk aan grof taalgebruik, bepaalde muziek of seksueel getinte mode. Maak tijd vrij om met je puber te overleggen welk gedrag je thuis verwacht en bespreek daarbij de grenzen.

Praat ook over tijden en plaatsen waarop deze regels van toepassing zijn (op school of bij vrienden). Het is ook slim om bij je beslissingen rekening te houden met je andere (jongere) kinderen en de buren (in het geval van muziek).

Tip 6

Acties die ingaan tegen de schoolregels, kun je beter niet goedkeuren. Als je puber het moeilijk vindt om deze regels op te volgen, wees dan bereid om er consequenties aan te verbinden.

Tip 7

Je herkent het vast wel, je kind probeert je over te halen met argumenten als ‘Ik ben de enige die geen …’ of ‘Al mijn vrienden mogen…’. Het helpt veel ouders om te praten over hun ervaringen met andere ouders. Door te praten met andere ouders krijg je een beter beeld van de situatie en kun je controleren of die argumenten van je kind daadwerkelijk kloppen.

Tip 8

Toon interesse in de vrienden van je puber, zodat je weet met wie hij/zij omgaat en wat hij/zij doet. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je puber te stimuleren ook eigen keuzes te maken en zich goed te voelen over wie hij/zij is en een keuze te maken voor de juiste vriendschappen.

We denken graag met je mee

Geen situatie is hetzelfde. Heb je nog vragen? Het CJG Haarlemmermeer denkt graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen via het contactformulier.