Heeft je kind faalangst?

Faalangst betekent dat je kind bang is om iets niet te kunnen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het maken van een toets, een examen of het houden van een spreekbeurt. Leren en presteren is belangrijk voor de toekomst van je kind. Soms lukt dat wat minder goed.

Niet omdat je kind lui of moe is of omdat het werk te moeilijk is. Soms lukt het slecht, omdat je kind er heel erg mee zit dat er goede prestaties van hem/haar worden verwacht. De angst om te moeten presteren kan dan gaan overheersen en dat betekent soms dat je kind niet meer kan nadenken en misschien zelfs plotseling niets meer weet. Hij of zij kan buikpijn krijgen, gaan bibberen, zweten, stotteren of wordt misselijk. Dat wordt faalangst genoemd. Heeft jouw zoon of dochter faalangst?

Tip 1

Probeer er met je kind over te praten. Hij/zij is niet de enige met faalangst. Eén op de tien kinderen heeft er last van. Vraag ook wanneer je kind precies last heeft van faalangst.

Tip 2

Straal zelfvertrouwen uit als ouder. Laat merken dat je vertrouwen hebt in je kind. Reageer positief, zoals “het gaat je lukken”. Toon ook interesse in de prestaties van je kind. Reageer niet te veel op situaties die niet goed gaan.

Tip 3

Geef je zoon of dochter mee dat fouten maken niet erg is. Van fouten maken kun je leren, en iedereen maakt wel eens een fout. Laat ook zien dat je als ouder ook wel eens een fout maakt.

Tip 4

Zorg voor een evenwicht tussen leren en ontspannen. Ook al is het huiswerk niet af, geef je kind de tijd om iets leuks te doen voor zichzelf of met jou.

Tip 5

Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar los niet alles voor je kind op. Dit maakt de faalangst uiteindelijk eerder groter.

Tip 6

Help bij moeilijke situaties, maar bescherm je kind niet teveel. Probeer hem of haar zelf situaties stapje voor stapje op te laten lossen. Geef hierbij complimenten wanneer een stapje gelukt is.

Tip 7

Komen jullie er samen niet uit? Zoek in overleg met je kind hulp bij deskundigen (bijvoorbeeld een faalangst- of socialevaardigheidstraining via school). Kijk ook eens bij het cursusaanbod van onze partners.

We denken graag met je mee

Geen situatie is hetzelfde. Heb je nog vragen over faalangst? We denken graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen via het contactformulier.