Hoe begeleid je je kind bij een scheiding?

Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Een scheiding zal dan ook veel indruk maken. Ieder kind reageert anders wanneer zijn/haar ouders gaan scheiden. Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen veel voor. Geef je kind de tijd en de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Laat ze boos of verdrietig zijn over de scheiding, als dat nodig is. Het is belangrijk dat je op deze signalen let en hieraan aandacht geeft. Dit geldt zowel voor, tijdens en na de scheiding.

Tip 1. Neem de tijd om goed te luisteren

Spreek op een rustige, neutrale toon als je kind over de scheiding begint. Reageer niet meteen met oplossingen. Probeer het verhaal van je kind zo min mogelijk te onderbreken. Op deze manier zal hij/zij zich gehoord voelen. De mensen in je omgeving kunnen steun bieden door je kind een luisterend oor te bieden. Vraag mensen uit je eigen omgeving of ze dit voor je kind willen doen.

Tip 2. Geef kinderen voldoende uitleg

Kinderen hebben behoefte aan uitleg over de scheiding. Stem de informatie af op hun leeftijd. Probeer als ouders hierin elkaar niet af te vallen. Ouders kunnen het beste samen een uitleg voor de scheiding afspreken. Benadruk dat de scheiding een keus is geweest tussen jou en je partner en dat je kind hiervan niet de oorzaak is. Veel kinderen hebben namelijk het gevoel dat zij een rol hebben gespeeld in de scheiding, en soms zelfs de schuldige zijn.

Tip 3. Geef geen valse hoop

Je kind zal hopen dat jullie weer bij elkaar zullen komen. Geef geen valse hoop. Wees duidelijk dat jullie niet meer samen zullen komen. Maak je kind wel duidelijk dat beide ouders altijd van hem/haar zullen houden, ook al zijn hun gevoelens voor elkaar veranderd.

Tip 4. Stimuleer positiviteit

Je kind moet zich vrij voelen om positieve verhalen te vertellen over de andere ouder. Wanneer dit niet mogelijk is, kan het zijn dat je kind vroeg of laat gedragsproblemen krijgt.

Tip 5. Laat je kind van beide ouders houden

Je haalt de belangrijkste spanning na een scheiding weg als je kind van beide ouders mag houden. Laat je niet negatief uit over de andere ouder wanneer je kind in de buurt is. Verwijder bijvoorbeeld ook niet direct alle foto’s en andere herinneringen aan de andere ouder uit huis.

Tip 6. Communiceer niet met de andere ouder via je kind

Zorg er voor dat je samen een manier vindt waarop je tot afspraken kan komen. Leg je kind uit dat de relatie tussen zijn/haar ouders nu anders wordt. Wees duidelijk dat vader en moeder wel zijn/haar ouders blijven. Probeer deze twee relaties in gesprekken over de opvoeding en verzorging van de kinderen uit elkaar te houden. Je biedt je kind een groter gevoel van veiligheid als hij of zij merkt dat jullie nog steeds samenwerken.

Tip 7. Laat merken dat je de situatie onder controle hebt

Je kind kan de neiging hebben om zich heel behulpzaam op te stellen of juist brutaler te zijn. Zorg ervoor dat de gezagsverhouding tussen jou en je kind niet verstoord raakt. Probeer niet soepeler om te gaan met de regels, maar hou je aan wat altijd wel en niet mocht. Laat daarnaast merken dat je de situatie nog goed overziet. Vertel je kind dat hij/zij zich geen zorgen hoeft te maken over jou.

Tip 8. Blijf goed voor jezelf zorgen

Een scheiding heeft een grote impact op alle fronten van je leven. Het is dus ook van belang dat je tijd voor jezelf neemt. Gun jezelf tijd om op te laden, zodat je dit allemaal vol kunt houden. Kinderen hebben het meest aan gezonde en gelukkige ouders. Dan kunnen ze immers altijd op je terugvallen.

Scheiden? Het CJG denkt met je mee

Heb je nog meer vragen over hoe je je kinderen het beste kunt begeleiden bij een scheiding en hoe je het beste samenwerkt met je ex? We denken graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen.