Hoe gaat je puber om met de smartphone?

Voor pubers is een smartphone belangrijk voor het contact met leeftijdgenoten. Naast ‘appen’ en bellen, zijn foto’s/filmpjes, muziek, games, internet en apps op de smartphone populair.

De smartphone van je puber heeft veel mogelijkheden. Dit vraagt zelfstandigheid en zelfbeheersing van je puber om hiermee om te gaan. Hoe kun je hierover afspraken maken met je kind?

Tip 1. Stel regels op over kosten

Stel samen met je puber regels op over de kosten. Voor jonge pubers werkt prepaid vaak goed. De betaling is vooraf en daardoor overzichtelijker. Is je puber al toe aan een abonnement, leer hem dan hoe hij/zij bij kan houden hoeveel beltegoed er nog is.

Gaat je puber goed om met het beltegoed, geef dan een compliment. Gaat je puber over de kosten van het abonnement heen, wees dan consequent. Laat je puber het bedrag terug betalen of terug verdienen met karweitjes. Bespreek ook hoe hij/zij kan voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Tip 2. Stel gedragsregels op

Praat met je puber over het gebruik van zijn/haar mobiel en stel samen gedragsregels op. Wanneer is het gepast om foto’s te maken en door te sturen? Hoe ga je met anderen om online? Wat zeg je wel en niet in een groeps-app?

Maar ook: wanneer moet de mobiel uit (’s nachts/tijdens het eten/in de bioscoop) en welke sites bekijk je wel en niet? Je puber heeft toegang tot het hele web op de smartphone, zonder filters.

Tip 3. Help je puber diefstal voorkomen

Met een smartphone heeft je puber iets kostbaars in handen. Spreek met hem/haar door hoe diefstal en verlies te voorkomen is en wat hij/zij het beste kan doen bij diefstal.

Tip 4. Wijs je kind op de risico’s van te hoog volume

De meeste pubers zetten het volume van hun smartphone of MP3-speler op het maximum en houden zelden rekening met de gehoorschade die dit op kan leveren. Vertel je kind van de risico’s van te hoog volume.

Als je puber zijn of haar smartphone of MP3-speler op 60% van het maximale volume zet, dan loopt hij/zij geen gehoorschade op. Bij grotere koptelefoons die over de oren worden geplaatst is 70% verstandig. Voor meer info of een gehoortest kijk op www.oorcheck.nl.

We denken graag met je mee

Geen enkele situatie is hetzelfde. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Het CJG denkt graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen via het contactformulier.