Is jouw kind toe aan een eigen computer?

Of je kind toe is aan een eigen computer, hangt natuurlijk af van je eigen situatie. Denk daarbij aan de leeftijd én aan de plek waar je de computer neerzet. Ook moet het wel iets opleveren voor alle gezinsleden. Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af:

  • Mogelijke voordelen: minder ruzie over het computergebruik en een eenvoudiger beveiliging van je eigen werk.
  • Mogelijke nadelen: minder zicht op het computergebruik van je kind en meer moeite om erover te praten.

Een tweetal tips:

Tip 1. Overgang naar de brugklas is vaak het goede moment

In principe is de overgang naar de brugklas een goede leeftijd om je kind een eigen computer te geven. Je zoon/dochter moet dan zelf gaan plannen wanneer hij of zij de computer gebruikt voor huiswerk en voor vrije tijd. Dat is best moeilijk. Als je kind de computer niet hoeft te delen met anderen, maakt dat het plannen een stuk makkelijker.

Tip 2. Overweeg een laptop

Je kunt overwegen om je kind een laptop te geven. Voor het maken van huiswerk kan die dan mee naar de eigen kamer, en op andere momenten kan je kind de laptop gebruiken in een gemeenschappelijke ruimte, zodat jullie sneller kunnen praten over ervaringen op internet. Een laptop heeft nog een ander voordeel: je kunt deze ‘s avonds weghalen, zodat je kind niet in de verleiding komt om te gaan internetten terwijl hij/zij eigenlijk moet slapen.

We denken graag met je mee

Natuurlijk is geen enkele situatie hetzelfde. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Het CJG denkt graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen via het contactformulier.