Kinderen en gamen

Om te beginnen: wat is (te) veel gamen? Voor kinderen van bijvoorbeeld 6 jaar is een half uur gamen per dag prima, en een uur zou ook nog wel kunnen, zeker als je kind niet zoveel tv kijkt. Maar los van de vraag hoe lang een kind precies mag gamen, is het vooral belangrijk dát er duidelijke grenzen worden gesteld en dat je kind zich daaraan houdt.

Tip 1. Zoek samen naar alternatieven voor de tijdsinvulling

Vaak doet zich de vraag voor wat je kind dan met de rest van zijn/haar tijd moet doen. Zeker bij kinderen die niet van buitenspelen houden, kan dat een probleem zijn. Bij een kind dat nog maar weinig ervaring heeft opgedaan met activiteiten die hem/haar op dezelfde wijze uitdagen als het gamen, is het zaak om nu snel alternatieven te zoeken. Anders loop je het risico dat je kind straks elk vrij moment zit te gamen en weet je helemaal niet meer hoe je dat nog kunt veranderen.

Tip 2. Help je kind andere talenten te ontwikkelen

Gamen op zich is niet slecht, maar de eenzijdigheid ervan wel. Als je niets anders meer doet, doe je jezelf te kort. Je moet je kind dus helpen om andere talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Muziek spreekt weer een ander deel van zijn/haar hersens aan, en is goed voor de ontwikkeling. Ook zou je kunnen denken aan een sportclub. Dat betekent: ergens bijhoren, en ergens aanwezig moeten zijn waar anderen op je rekenen. Of misschien is er een schaakclub, een tuinclub of een knutselclub in de buurt. Allemaal dingen waar je kind nu niet aan denkt, en waar je hem/haar mee in aanraking kunt brengen.

Tip 3. Laat je niet teveel beïnvloeden door de reacties van je kind

Kinderen die moeten ‘afkicken’ van het gamen kunnen behoorlijk humeurig worden. Dat is onvermijdelijk. Laat je dus niet teveel beïnvloeden door de reacties van je kind, en probeer niet koste wat kost de lieve vrede te bewaren. Houd vol!

Je weet waarom je doorzet en kunt dat eventueel ook zeggen. Bijvoorbeeld: “Nu is het even moeilijk, maar straks zie je wat het je oplevert, en dan geniet je ervan dat je dat kunt of gedaan hebt.”

Maak je je zorgen over het veelvuldige game-gedrag van je kind dan kun je ook contact opnemen met Brijder Jeugd.

We denken graag met je mee

Natuurlijk is geen enkele situatie hetzelfde. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Het CJG denkt graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen via het contactformulier.