Pest jouw kind anderen online?

Bijna alle kinderen maken misstappen als ze contact hebben met elkaar via de computer en smartphone. Dat heeft te maken met de leeftijd. En als je communiceert via Whatsapp of social media kijk je de ander niet in de ogen, waardoor je niet ziet aan iemand wat het effect van je woorden is. Je bent ‘afgeschermd’ van de ander; hij/zij kan je niets maken. Ook volwassenen kennen dat gedrag. Denk aan de manier waarop mensen zich soms in het verkeer gedragen, als ze veilig in hun auto zitten.

Wat kun je als ouder doen als je kind anderen online pest

Voor kinderen is online contact extra moeilijk, omdat er sociaal gedrag nodig is. Je moet je steeds verplaatsen in de ander. Dat is al moeilijk voor kinderen, maar als ze de ander niet zien is het nog veel moeilijker. Pest jouw kind anderen online? Dit kun je als ouder doen:

Tip 1. Zoek uit wat er gebeurd is

Zoek eerst goed uit wat er precies is gebeurd. Is het een uit de hand gelopen onhandigheid of is het echt pesten? En gaat het pesten ook door ‘in real life’ zoals op het schoolplein? Als dat laatste het geval is, dan is er meer aan de hand en is het goed om ook de school en eventuele andere ouders erbij te betrekken.

Tip 2. Kijk samen met je kind naar het pesten

Als de geschiedenis in de browser of telefoon aanstaat, kun je meestal zien wat er precies is gezegd. Lees samen met je kind de gesprekken terug. Laat je kind uitleggen wat er gebeurd is en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Oordeel niet te snel, maar laat je kind vrijuit praten. Onderbreek hem of haar alleen als je wil dat je kind dingen verduidelijkt.

Tip 3. Leer je kind rekening te houden met anderen

Leg je kind uit dat hij/zij rekening moet houden met de gevoelens van anderen, ook al zijn die anderen en hun gevoelens via de computer of de smartphone niet zichtbaar.

Tip 4. Bedenk een consequentie bij herhaalgedrag

Als blijkt dat je kind eigenlijk niet beseft heeft wat het effect van zijn of haar digitale woorden is geweest en als hij of zij spijt heeft, dan kun je het bij een gesprek laten. Houd toezicht of zijn/haar gedrag verbetert. Prijs je kind als dit zo is. Herhaalt het pestgedrag zich, grijp dan in en bedenk een consequentie (straf) voor zijn/haar gedrag.

Tip 5. Laat je kind sorry zeggen

Tot slot kun je je kind vragen om tegen de ander te zeggen dat het hem of haar spijt. Het beste is het als je kind dit in de echte wereld vertelt aan de ander, niet digitaal.

We denken graag met je mee

Natuurlijk is geen enkele situatie hetzelfde. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Het CJG denkt graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen via het contactformulier.