Scheiden, hoe vertel ik het de kinderen?

De beslissing om te gaan scheiden, was geen makkelijke. Vaak wordt deze genomen na een periode van spanningen en emoties. Een scheiding maakt veel indruk. Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar en kunnen verschillend reageren wanneer hun ouders gaan scheiden.

Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen veel voor. Als ouder wil je dat je kind zo min mogelijk last krijgt van de scheiding. Wanneer en hoe vertel je het de kinderen?

Wanneer vertel je het?

Vertel het je kind(eren) als jullie definitief hebben besloten te gaan scheiden en niet meer bij elkaar blijven wonen. Vertel het bij voorkeur pas wanneer de afspraken tussen jullie duidelijk zijn zoals; co-ouderschap, wie is verzorgende ouder, verhuizen of blijven wonen, omgangsregeling, afspraken tijdens vakanties en verjaardagen. Hiermee voorkom je dat de kinderen lang in angst en onzekerheid verkeren over hun toekomst.

Tip 1. Kies een moment en een plek waar kinderen zich op hun gemak voelen

Vertel het samen aan je kinderen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten. Om misverstanden te voorkomen kun je het nieuws het beste aan alle kinderen tegelijk vertellen. Vertel dat jullie uit elkaar gaan en dit ook samen hebben besloten.

Tip 2. Let erop dat jullie even veel vertellen

Een ouder die in het gesprek stil of emotioneel is, trekt de aandacht van de kinderen. Hierdoor kunnen de kinderen boos worden op deze ouder, ze kunnen de indruk krijgen dat die ouder degene is die wil scheiden.

Tip 3. Vertel in duidelijke taal waarom jullie uit elkaar gaan

Leg uit dat de scheiding niet hun schuld is. Betrek de kinderen niet in de scheiding en in het conflict. Vertel niet jouw kant van het verhaal over waarom jullie gaan scheiden. Doe dit ook niet na het gezamenlijke gesprek met de kinderen. Maar geef aan dat jullie altijd hun ouders blijven, allebei veel van ze houden en dit ook altijd blijven doen.

Tip 4. Praat niet negatief over de andere ouder

Reageer begrijpend op de reactie van de kinderen. Herhaal wat ze zeggen en geef aan dat hun gevoel goed of begrijpelijk is. Geef ze de vrijheid om het ook aan vriendinnen/vrienden te vertellen.

Tip 5. Houd gezinsgewoontes in stand

Denk aan vaste rituelen voor slapen of eten, dit geeft zekerheid en veiligheid voor de kinderen.

Tip 6. Wees voorbereid op negatieve reacties

Wees als vertrekkende ouder voorbereid op negatieve reacties. Laat ze boos en verdrietig zijn als het nodig is en toon begrip. Blijf zelf, hoe moeilijk ook, rustig en steun je kinderen op emotionele momenten.

Vraag om hulp

Alle kinderen hebben het moeilijk met het uit elkaar gaan van hun ouders. Met de meerderheid van kinderen van gescheiden ouders gaat het uiteindelijk weer goed.

Naar schatting gaat 10% van de scheidingen met ernstige conflicten gepaard. De negatieve effecten daarvan zijn voor kinderen aanzienlijk. Voor deze groep kinderen zijn er verschillende programma’s ontwikkeld. Programma’s waar ze leren omgaan met de scheiding en de gevolgen daarvan. Kijk ook eens op KIES voor het kind en Villa Pinedo en bij het cursusaanbod op onze site.

Scheiden? Het CJG denkt met je mee

Heb je nog meer vragen over hoe je je kinderen het beste kunt begeleiden bij een scheiding en hoe je het beste samenwerkt met je ex? We denken graag met je mee. Je kunt ons altijd even bellen of een bericht sturen via het contactformulier.