Villa Pinedo: open brief aan alle gescheiden ouders

Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat er tijdens en zeker ook na dit proces te weinig aandacht is voor de gedachten en gevoelens van kinderen.

villapinedo

Open brief

Om daar verandering in te brengen, heeft Stiching Villa Pinedo samen met jongeren een bijzondere open brief opgesteld. Het doel van deze open brief moet is zorgen dat volwassenen zich wat meer bewust zijn van wat er in het hoofd en hart omgaat van kinderen tijdens een scheidingsproces. Hieronder lees je de open brief. Hier kun je hem als PDF downloaden.

Aan alle gescheiden ouders van Nederland

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. `Wij ‘ zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Op die dag stort onze wereld in. Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen.  En dat doet pijn.

We willen Zó graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerste kleinkind vasthouden.

Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben? Als we de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn.

Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat soms van 1 van jullie niet mag? Dat we dan maar niks zeggen over hoe leuk het weekend was?

We voelen ons verscheurd tussen de twee mensen waar we zoveel van houden. We voelen ons schuldig als we het leuk hebben bij de ander. We voelen ons verantwoordelijk voor jullie geluk. Meestal zijn jullie zelf na een tijdje weer gelukkiger. Maar voor ons is dat vaak niet zo makkelijk.

Sommigen van ons houden er de rest van hun leven last van. Dus mogen we jullie een paar dingen vragen?

  • Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen.
  • Maak geen ruzie waar we bij zijn.
  • Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons.
  • Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.
  • Luister echt naar wat we te zeggen hebben.
  • Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden.
  • Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen.

Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang. Eerst is het 1 grote puinhoop en dan komt er heel langzaam iets moois tevoorschijn. Laat ons rustig mee verven en vraag ons wat we van het uitzicht vinden.

Zo bouwen we met jullie samen aan een nieuw huis. Met hier en daar een barst of een kapotte dakpan. Maar wel warm, veilig en stevig. Een plek waar wij ons weer THUIS voelen.

De sleutel hebben jullie net gekregen.

Namens alle jongeren van Villa Pinedo

-X-

© Villa Pinedo, 2014                       www.villapinedo.nl

Over Villa Pinedo

Villa Pinedo is dé plek in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen en volwassenen bewust maken van wat er in hun hoofd en hart omgaat. De organisatie werkt samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind. Jongeren vertellen aan ouders wat de langdurig beschadigende effecten van (v)echtscheiding bij kinderen zijn.

Bij Villa Pinedo zijn jongeren van gescheiden ouders aan slag. Zij zijn de experts en de ervaringsdeskundigen. Jongeren van 15 t/m 23 jaar geven via het forum advies aan kinderen en schrijven blogs om hun ervaring met lotgenoten te delen. Ook beantwoorden ze vragen op het forum voor ouders en geven ze voor diverse instanties face-to-face workshops aan groepen ouders. Kortom; zij maken volwassenen bewust van wat er in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders omgaat.