Week van de Opvoeding 2016: thema ‘Contact’

Van maandag 3 t/m zondag 9 oktober 2016 vindt de zesde Week van de Opvoeding plaats! Deze jaarlijks terugkerende week draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, mede-opvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop.

weekvandeopvoeding

Het thema van dit jaar: Contact!

Ieder jaar staat er tijdens de Week van de Opvoeding een thema centraal. Dit jaar gaat het over het contact tussen opvoeder en kind, over de verandering in contact tijdens het opgroeien en hoe je kunt meegroeien en blijven leren als opvoeder. Hoe toon je interesse als ouder of opa en oma als kinderen zich anders ontwikkelen dan jij in die tijd?

We hebben opvoeders en professionals via een enquête gevraagd om mee te denken over het thema. Uit die enquête blijkt dat veel opvoeders vragen hebben over de interactie tussen opvoeder en kind. Denk aan vragen over driftbuien of het eetgedrag bij peuters. Of hoe je met een pasgeboren baby communiceert en je signalen kunt herkennen zoals brabbelen en huilen.

Maar ook advies over hoe je goed kunt blijven communiceren met je kind(eren) en in gesprek kunt gaan met je (pre)puber(s) over zaken als grenzen, homoseksualiteit en seksuele voorlichting.

Activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding

Tijdens de Week van de Opvoeding worden er in heel Nederland veel activiteiten georganiseerd. Dit jaar kun je bijvoorbeeld deelnemen aan activiteiten die te maken hebben met mediaopvoeding, seksualiteit en relaties, veiligheid en grenzen stellen of (passend) onderwijs. Het gaat tijdens de Week van de Opvoeding om contact tussen opvoeder en kind, maar natuurlijk ook om contact tussen opvoeders en professionals. In het activiteitenoverzicht zie je precies welke activiteiten er allemaal plaatsvinden in je eigen provincie en online.

Ook het CJG en haar partners organiseren tijdens deze themaweek weer diverse activiteiten in onze gemeente. In september vertellen we je daar graag meer over. Hou onze site goed in de gaten voor meer nieuws!

Zelf een activiteit organiseren

Iedereen kan meedoen aan de Week van de Opvoeding door zelf een activiteit te organiseren: ouders, kinderen of jongeren. Maar ook professionals of vrijwilligers die werkzaam zijn op scholen, in de kinderopvang, bij peuterspeelzalen, Centra voor Jeugd en Gezin, bibliotheken, sport-, cultuur- of welzijnsverenigingen, buurthuizen, speeltuinen, jeugdzorginstellingen, gemeenten, enzovoorts.

Wil je zelf een activiteit organiseren? Leuk! Hier kun je inspiratie opdoen voor activiteiten die jij of je organisatie zou kunnen organiseren. Als je besluit een activiteit te organiseren, plaats ‘m dan ook in het activiteitenoverzicht.